PSİKOLOJİK DANIŞMANLARDAN YETKİNLİK VE YETERLİLİKLERİNİ SORGULAYANLARA YANIT

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik programı ülkemizde uygulamaya dayalı tek lisans eğitimidir. Program kapsamında uygulamalı düzeyde psikolojik danışmanlık dersleri, akademisyenlerin süpervizörlüğünde gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte ‘Psikolojik Danışman’ Ulusal Meslek Standardı, 01.11.2017 itibariyle Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır. Dolayısıyla da psikolojik danışman MYK’ de de tanımlanmış bir meslektir. Buna ek olarak okul psikolojik danışmanı ve kariyer psikolojik danışmanı da MYK’ de tanımlanmış mesleklerdir.

Dünya’ da da çeşitli uygulamaları bulunan ve ülkemizde yetmiş yılı aşkın geçmişi bulunan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanı bir anabilim dalıdır. Anabilim dalı mezunlarının yeterlik ve yetkinlikleri ile mesleki ehliyet sınırları yönetmeliklerle sabittir. Ülkemizde MEB Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Yönetmeliği’ ne göre program mezunları psikolojik danışman unvanını kullanmaktadır.

Tüm bu bilimsel ve hukuki sınırları yok sayarak yapılan ve Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunlarının uzmanlığını yok sayan açıklamaların bilimsel ve etik hiçbir geçerliliği yoktur. Türk Psikologlar Derneği’ nin mücadele edilmesi gereken onca ruh sağlığı şarlatanı dururken, oklarını psikolojik danışmanlara yöneltmesi ve PDR programının yetkinlik ya da yeterliliğine yönelik açıklamaları, yalnızca PDR alanı için değil ruh sağlığı alanı için de kaygı vericidir. Yapılan açıklamaların hukuki, bilimsel ve etik bir geçerliliği bulunmamasından daha vahim olan; kurama ve uygulamayla, süpervizyona dönük, psikolojik danışmanlık alanının, adeta yetki aşımıyla bir başka ruh sağlığı paydaşı tarafından yok sayılmasıdır. Psikolojik danışmanların gerek lisans eğitimleri gerekse hukuki dayanaklarla mesleki ehliyet sınırları bellidir, bu sınırlara yapılan; bilimsel, etik ya da hukuki kabul edilebilir yanı olmayan, mesnetsiz saldırı PDR mezunlarının ciddiye alacağı bir boyut taşımamaktadır. Ancak asıl endişe, karşı karşıya kalınan tutumun ruh sağlığı alanında paydaşlar arasında ilişkileri zedeleyecek olmasına dönüktür.

PDR mezunları, mesleki ehliyetleri çerçevesinde mesleki hak ve onurlarını çok güçlü biçimde savunmaya hazırdır. Konuyla ilgili olarak PDR alan akademisyenlerinden öğrencilerine, saha çalışanlarından yeni mezunlarına kadar bilimsel ve hukuki çerçevede en güzel yanıtlar verilmektedir. Bununla birlikte alanın mesleki çatı örgütü Türk PDR Derneği’ ne gelişmeleri yakından takip etmekte ayrıca konuyla ilgili hukuki boyutlarda da gereken cevabın verileceğini açıklamaktadır. Bununla birlikte hem kurucu hem de 1. dönem yönetim kurulu başkanlığını PDR alanının mücadeleci başkanı Oğuz ÖZAT’ ın yaptığı Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası (Eğitim Gücü Sen) de konuya psikolojik danışmanların yanında taraftır.

Psikolojik danışmanlar, güçlü biçimde mesleklerini ve mesleki onurlarını savunmaya devam edecektir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.