PSİKOLOJİK DANIŞMANLAR AKADEMİK KADRO VE LİSANSÜSTÜ EĞİTİM İLANLARINDA LİYAKAT İSTİYOR
PSİKOLOJİK DANIŞMANLAR AKADEMİK KADRO VE LİSANSÜSTÜ EĞİTİM İLANLARINDA LİYAKAT İSTİYOR
Özel bir üniversitenin akademik kadro ilanlarında Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik programı profesör kadroları için getirilen doçentlik kriteri tepki çekti. Akademik kadro ilanlarında liyakat tartışmasını gündeme getiren ilana verilen tepki çığ gibi büyüyor! İstanbul Aydın Üniversitesi, PDR Anabilim Dalı Profesör ilanında doçentliğini alandışı bir programda tamamlamış olma şartı, psikolojik danışmanların tepkisine neden oldu.
Konuyla ilgili olarak Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği bünyesinde kurulan Türk PDR Topluluk ekibinin Twitter paylaşımı, birçok gazetede yer buldu.

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği; lisans ve lisansüstü programlara dönük olarak mesleki eğitim ve meslektaş haklarına karşı duyarlı olduklarını ifade etti. Türk PDR Derneği tarafından yapılan açıklamalarda
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık tezsiz yüksek lisans alım kriterleri ile ilgili olarak Ufuk Üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Dr. Mustafa KILIÇ ile görüşme gerçekleştirildiği ve buna göre alım kriterlerinin yeniden düzenleneceği,
- Çanakkale 18 Mart Üniversitesi tezsiz yüksek lisans programına dair alım ilanlarında Türk PDR Derneği Çanakkale temsilciliğinin girişimleriyle düzenlemeye gidileceği,
- İstanbul Sebahattin Zaim Üniversitesi’ ne tezsiz yüksek lisans alım ilanları ile ilgili resmi yazının yazıldığı,
- Psikolojik Danışma ve Rehberlik programına profesör alım ilanı ile ilgili olarak resmi yazının yazıldığı ve görüşmelerin devam ettiği, bilgisi verildi.
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Programı, ruh sağlığı alanında uygulamalı bilim eğitimi verilen, ülkemizin ruh sağlığı alanında uygulamalı düzeyde yetkinlik ve yeterlilik eğitiminin verildiği gözde bir programıdır. Programın tezsiz yüksek lisans alımlarında alım kriterleri içinde lisans şartı Psikolojik Danışma ve Rehberlik programı olmalıdır. Ülkemizde uzmanlığı ancak lisans eğitiminin verdiği gerçeğinden hareketle, bir ruh sağlığı alanında lisansı alandışı olan bireylerin, tezsiz yüksek lisans diplomaları ile uzmanlık iddiasında bulunabileceği, bu durumun çeşitli biçimlerde meslek ve alan istismarına dönüşebileceği unutulmamalıdır.
Ayrıca Psikolojik Danışma ve Rehberlik programlarında açılan akademik kadro ilanlarında Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik programı dışında bir lisans ya da lisansüstü eğitim şartı, dikkat çekmektedir. Alanda uzmanlığı bulunmayan ve yetkinlik ya da yeterliliği olmayan kişilerin alanın akademik kadrolarında ne işi vardır?