SİBER ZORBALIK ARTIYOR MU ?

SİBER ZORBALIK ARTIYOR MU ?
Psikolojik Danışman Emir YILDIZ
Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Sayın Prof. Dr. Ziya Selçuk’un sosyal medya okuryazarlığından bahsetmesiyle beraber siber zorbalık konusu yeniden gündeme geldi. Peki siber zorbalık nedir, belirtileri nelerdir, sanal ortamda zorbalığa maruz kalmamak için neler yapmalıyız ve çocuklarımızı sanal zorbalıktan nasıl koruyabiliriz?
Siber zorbalık, bir bireyin veya grubun diğer bireylere karşı iletişim araçlarını kötüye kullanması olarak ifade edilebilir. Siber zorbalık, sosyal medya, çevrimiçi oyun ve anlık mesaj gönderilebilen uygulamalar yoluyla yapılabilmektedir. Bireyler, bu zorbalık türüne sadece yaşıtları değil daha ileri yaşlardaki kişiler tarafından da maruz kalmaktadır.
Veliler Ne Diyor?
Yapılan araştırmalara göre, 100 öğrencinin 47’si bir kez sanal zorba mağduru olmuş. ‘Bir başkasının siber zorbalığa uğradığına tanık oldum’ diyenlerin oranı yüzde 35. ‘Son bir ayda siber zorbalığa uğradım’ diyenlerin oranı yüzde 41, ‘Birisi cep telefonumdan beni messenger programı ile tehdit etti’ diyenlerin oranı yüzde 37, ‘Birisi internet üzerinden beni utandıracak fotoğraflarımı ifşa etti’ diyenlerin oranı ise yüzde 17. Bu veriler, konuyla ilgili tehlikenin ciddiyetini ortaya koyuyor.
Siber Zorbalığı Nasıl Anlayabiliriz?
Bireyin, siber zorbalığa maruz kaldığını anlaması aslında çok da zor değildir. Şu birkaç belirti bir arada görüldüğünde siber zorbalıktan bahsedilebilir. Sanal ortamda şantaj, tehdit, iftira, gruplardan dışlama, dedikodu gibi durumlar siber zorbalığın belirtileridir.
Sosyal medya veya çevrimiçi oyunlarda zorbalığa maruz kaldığımız an uygulamalarda bulunan “şikayet et” ve “engelle” butonları kullanılarak bu kişilerin uzak durmasını sağlanabilir.
Sohbet kısımlarından mesaj atan kişilere cevap verilmemelidir çünkü cevap vermek onların bu davranışlarını pekiştirmekte ve zorbalık davranışlarını devam ettirmelerine neden olmaktadır.
Zorbalıkla karşı karşıya kalındığında ebeveynlerle, öğretmenlerle ya da güvenilen bir yetişkinle iletişime geçilmelidir.
Bazen ebeveynlerde şaşkınlık yaşayabilmekte neler yapabileceği konusunda bilgi eksikliğinden dolayı çocuklarına yardımcı olmakta zorlanmaktadır. Şimdi bahsedeceğimiz birkaç öneri ebeveynlere bu konuda yardımcı olabilir.
Peki Ne Yapabiliriz?
Çocukların kullandıkları siteleri ziyaret edin, oyunlarını siz de oynayın yani teknolojiye uzak kalmayın. Teknolojinin dilini öğrenin !
Çocuklarınızın sosyal ağlarda takipçisi olun ve neler paylaştığını, kimlerle iletişim kurduğunu takip edin !
Çocuğunuzu, zorbalığa maruz kalması durumunda bu durumu sizinle paylaşması konusunda cesaretlendirin ve ona destek olacağınızı ifade edin !
İnterneti kullanmayla ilgili beraber kurallar oluşturun !