EKRAN SÜRESİ ve OYUN BAĞIMLILIĞI KONUSUNDA UZMANLAR UYARIYOR!

EKRAN SÜRESİ VE OYUN BAĞIMLILIĞI KONUSUNDA UZMANLAR UYARIYOR!

Çok hızlı biçimde yaşanan teknolojik gelişmeler ve giderek yaygınlaşan İnternet kullanımına paralel olarak çocukların bilgisayar başında geçirdiği süreler günden güne uzuyor! Dikkat: çocuğu psikolojik ve fiziksel tehditlerle karşı karşıya bırakan ekran süresi konusunda okul psikolojik danışmanları uyarıyor:

ekran süresi, 3-6 yaş arasındaki çocuklarda günlük yarım saat, 6 yaş sonrasında 1 saat ve 10 yaşından itibaren 20 ya da 40 dakikalık seanslar halinde 2 saati aşmayacak şekilde planlanabilir.

Okul çağı çocuklarında her ne kadar amacına uygun biçimde, araştırma ve derse yardımcı olarak kullanınca yararlı olsa da günlük ekran süresi mutlaka dikkat edilmesi gereken bir konu. Psikolojik danışmanlar, özellikle 3-6 ve 6-10 yaş aralığında gün boyu akıllı telefon, bilgisayar ve tabletlerle uğraşan çocukların çok ciddi psikolojik sorunlara maruz kalabilecekleri konusunda uyarıyor.

Peki, çok küçük yaşlardan itibaren teknolojinin sağlıksız kullanımı ne tür problemleri bir arada getiriyor?

Küçük yaşlardan itibaren, problemli teknoloji kullanımı ve ekran süresinde uzmanların uyarılarına kulak asmamak, çocuklarınızda fiziksel olarak yorgunluk, giderek kronikleşen halsizlik, göz, baş, sırt ve boyun ağrıları, karpal sendrom gibi fiziksel rahatsızlıklara, psikolojik olarak insanlarla iletişim güçlüğü, akranlarla iletişimde kopma, aile içi ilişkilerin zedelenmesinden kompulsif bozukluklara dek uzanan ciddi sorunlara, okula uyum problemlerine, okulda başarının düşmesine, dikkat ve algı bozukluklarına da yol açabiliyor.

Çocuklar ve ergenler, internet ve bilgisayarı yanlış amaçlarla kullanabiliyorlar. Problemli internet kullanımı ya da teknolojinin problemli kullanımı ise karşımıza en çok oyun bağımlılığı biçiminde çıkıyor.

Bağımlılık Nedir?

Bağımlılık, kişinin bir eylemi verdiği tüm zararlara rağmen, ısrarlı biçimde sürdürmesini.ifade ediyor ve bağımlılıkta kişinin fikirleri ile iradesinin devre dışı kaldığını görüyoruz.

Bilgisayar İnternet Oyunlar ve Bağımlılık

Bilgisayar oyunu bağımlılığı, günümüzde sigaradan daha kötü boyutlarda bir bağımlılık halini aldı. Oyun bağımlılığı; bireylerin hayatlarına, çocuğun akademik perfırmansına, kişinin çevre ile ilişkilerine, aile yaşamlarına olumsuz etkilerde bulunan, boşanmalara dek uzanan sonuçlarla karşımıza çıkan ve tedavi edilmesi gereken psikolojik bir hastalık olarak görülüyor. Oyun bağımlılığı ile ilgili 12 saat aralıksız oyun oynayan gencin evinde ölü bulunması, silahlı oyun oynayan bir gencin hırsının kurbanı olarak arkadaşını bulup bıçaklaması gibi basına yansıyan haberler oyun bağımlılığının toplumsal boyutlardaki tehlikelerine dikkat çekiyor.

Bilgisayar Oyunu Bağımlılığının Yaşamlar Üzerindeki Etkileri

Çocukların maruz kalmış olduğu bu bağımlılık aile ve sosyal hayattaki ilişkilerini büyük oranda etkilemektedir. Bu etkilerin okul psikolojik danışmanlarına yansıtılan boyutları arasında;

  • evde aileyle yaşanan bilgisayarda geçirilen süre ile ilgili kavgalar,
  • arkadaş çevresinden kendini soyutlamak,
  • farkında olmadan bilgisayarda çok fazla zaman harcamak,
  • derslerden geri kalma,
  • notlarda ani düşüş,
  • uykusuzluk gibi sorunlar başta gelmektedir.

Bunun yanında, okul psikolojik danışmanlarına gelen vakalarda uzun vadede bilgisayar oyunu bağımlılığının çocuklarda dikkat ve konsantrasyonu etkilediği, ayrıca sürekli biçimde aksiyonlu, hareket ve heyecanlı oyunlar oynayan çocuklarda gerçeklik algısında sapmalar olduğu, hatta oyun bağımlısı çocukların okul ortamını sıkıcı bularak, tıpkı oynadıkları oyunlarda olduğu gibi heyecanlı, aksiyonlu ortamlar aradığı tespit edilmektedir.

Çocuğum Oyun Bağımlısı mı?                                        

Aileler, acaba çocuğun oyun bağımlısı mı?, sorusunu yöneltebilmektedir. Çocuğun oyun bağımlısı olduğu nasıl anlaşılır? Bunu anlamanızın çok kolay yolları var. Eğer çocuğunuz;

  • okuldan gelir gelmez yemek bile yemeden bilgisayar oyunlarının başına oturuyorsa,
  • arkadaşlarıyla dışarı çıkıp oynamak yerine bilgisayar oyunları ona daha cazip geliyorsa,
  • akşamları sizinle iletişim kurup sohbet etmiyorsa odasında bilgisayarın başından kalkmıyorsa,
  • kendini kısıtlamaya çalışsa da bir türlü oyun oynamaktan kendini alamıyorsa,
  • oyun oynadığı süre konusunda size yalan söylüyor ya da oyun oynadığı süreyi gizlemeye çalışıyorsa,
  • olumsuz duygular içindeyken oyun oynayarak iyi olmaya çalışıyorsa,
  • yemeğini dahi bilgisayar başında yer hale geldiyse,
  • eve gelir gelmez ilk işi bilgisayarını açmak oluyorsa,
  • hobilerinden ve sevdiği işlerden uzaklaşmışsa, vakit kaybetmeden okul psikolojik danışmanlarınız ile iletişime geçiniz!

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.