YKS ÖNCESİ SON GÜNLERİ NASIL GEÇİRMELİYİZ?

YKS ÖNCESİ SON GÜNLERİ NASIL GEÇİRMELİYİZ?
Lise mezunlarının üniversite eğitimi almak için girmeleri gereken Yükseköğretim Kurumları Sınavı, 26-27 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. Sınava sayılı günler kaldı. YKS adayları uzun bir çalışma maratonunun son günlerinde neler yapmalı?
YKS SINAV TARİHLERİ
Bilindiği gibi YKS sınavı 3 oturumdan oluşuyor. Adaylar, katılmak istedikleri oturumları sınav başvuru süreci içinde belirlemişti.
YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) 26 Haziran 2021 (Cumartesi) günü saat 10.15′ te başlayacak ve 135 dakika sürecek.
YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) 27 Haziran 2021 (Pazar) günü 10.15′ te başlayacak ve 180 dakika sürecek.
YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) 27 Haziran 2021 (Pazar) günü 15.45′ te başlayacak ve 120 dakika sürecek.
SINAV HAFTASI İÇİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
YKS adaylarımız son günleri, mümkün olduğunca dinlenerek ve sakin geçirmeli. Zihinsel ve fiziksel olarak zorlayıcı, uğraştırıcı etkinliklerden kaçınılmalı.
Sürekli sınavla ilgili konuşmak stresinizi arttırır
Çevrenizdekilerle sınav konusunda iletişimi ve konuşmaları sınırlandırın.Keşke’lerle yaşamayın
Sınava hazırlık sürecini gözden geçirmeye ihtiyacınız olabilir. Sınava günler kala, sınav süreci ile ilgili değerlendirmeler yapmak için uygun bir zaman değildir. “Keşke çok çalışsaydım”, ” Keşke daha önce çalışmaya başlasaydım” gibi konuşmalar, moralinizi bozar. Bu tür bir yüzleşme ve kişinin sınava hazırlık süreci ile ilgili bir özeleştiri yapması, sınav sonuçları alındığında gelecek planlaması için yararlı olabilir.
Duygularınızı kontrol etmek için düşüncelerinizi gözden geçirin
Unutmayın, düşünceleriniz duygularınıza dönüşür. Sınava günler kala kendinize dönük olumsuz düşünceler, sınav anı ile ilgili felaket senaryoları, sınav sonrasına dair olumsuz öngörüler, duygusal olarak stresinizi arttırır. Sınavda hiçbir şey yapamayacağım, mahvolacağım, sınavda istediğim performansı gösteremeyeceğim şeklinde düşünmek yerine; sınava hazırlık sürecinde elimden geleni yaptım, sınav anında da elimden geleni yapacağım, sınavın istediğim gibi geçmese de hayat çeşitli seçeneklerle devam edecek şeklinde düşünmek duygusal dünyanıza olumlu olarak yansır.
Sınav anına ya da sonucuna yönelik kesin ifadelerden kaçının
Sınava dair kendinizi kesin ifadelerle şartlandırmanız, duygu kontrolünüzü kaybettirebilir. Matematik ve Fizik’ ten hiç yanlış yapmayacağım, tüm soruları doğru yapacağım, sınav bitiş saatinden en az 20 dakika önce soruları bitirmiş olacağım şeklinde ifadeler, sınav anında duygularınızı olumsuz etkiler. Daha kesin ifadeler kullanmalısınız: sınav süresini verimli kullanacağım, sınavda elimden geleni yapacağım…
Biyolojik saatinizi hazırlayın
Son hafta yatış kalkış ve kahvaltı saatlerinizi sınav saatine göre düzenleyin. Uyku ve hayat düzeninize dikkat edin. Sınav öncesi herhangi bir sindirim yolları sistemi rahatsızlığını engellemek için yediklerinize çok dikkat edin.
Teknolojik aygıt kullanımını mümkün olduğunca sınırlandırın
Teknolojik aygıtların aşırı kullanımı; zihinsel ve fiziki yorgunluğa, baş ağrısı gibi fiziksel rahatsızlıklara kapı aralar. Sosyal medya hesapları üzerinden maruz kaldığınız travmatik görüntüler, psikolojik olarak olumsuz etkilere yol açabilir. Bu durum, uyku düzeninize kadar hayatınızı etkileyebilir. Sınav haftası, bu tür olumsuzluklardan kaçınmanız, mümkün olduğunca teknoloji kullanımını sınırlandırmakla mümkündür.
Deneme sınavlarına devam edebilirsiniz
Evde, mutfaktan gelen tıkırtılar gibi doğal seslere müdahale etmeden, maske ile deneme sınavı çözerek sınav ortamına hazırlanabilirsiniz.