LGS YAKLAŞIRKEN

LGS YAKLAŞIRKEN
Selda KANBUR
Psikolojk Danışman
LGS uzun adıyla Liseye Geçiş Sınavı bu Pazar günü 6 Haziran 2021) koronavirüs tedbirleri kapsamında gerçekleştirilecek.
Öğrenciler bu sınavda 2020-2021 eğitim-öğretim yılında 8’ inci sınıfın uygulanan öğretim programları esas alınarak (Dil bilgisi konuları hariç) hazırlanmış sorulardan sorumlu olacak.
Sınav, aynı gün iki oturum hâlinde yapılacak. İlk oturum saat 09.30’da, ikinci oturum ise saat 11.30’da başlayacaktır. Bu sınavda öğrencilerin karışsına çoktan seçmeli 90 adet soru çıkacak. Birinci oturum, 50 soruluk sözel bölümden oluşacak ve bu oturum için öğrenilere 75 dakika süre verilecek. İkinci oturum ise 40 soruluk sayısal bölümden oluşacak ve öğrencilere 80 dakika süre verilecek. Sınavın birinci oturumunda yani sözel bölümde Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil; ikinci oturumunda yani sayısal bölümde ise Matematik ve Fen Bilimleri soruları çözülecektir.
Sınav Öncesinde
Rutininizi bozmayın!
Özellikle son 3 günde çocuklarımızın ve velilerimizin rutinlerini çok da bozmaması gerekmektedir. Alışılmış olan rutininize devam etmek size tanıdıklık hissi sağlayacak ve daha rahat olmanıza katkı sağlayacaktır. Ayrıca rutinin dışına çıkılmayarak beklenmedik durumların oluşmasının önüne de geçilmiş olur.
Turlama taktiğini kullanın!
Sınava başladığınızda bazı sorular size kolay gelirken bazı sorular diğerlerine göre daha zor ve ilk etapta hızlı bir şekilde çözemeyeceğiniz sorular olabilir ve vakit kaybetmenize yol açabilir. Turlama taktiği işte tam da burada devreye giriyor. Peki nedir bir turlama taktiği? Sınava ilk bakışta çözebildiğiniz nispeten kolay soruları çözerek başlayın. Daha sonra yapamadığınız bir soruyla karşılaştığınızda bu soruyla inatlaşmak yerine yanına küçük bir işaret koyarak bu soruyu atlamalı ve diğer sorulara geçmelisiniz. Bu işaret sizin anlayacağınız şekilde kolaydan zora şekilde değişmeli.
Sınav esnasında çözemediğiniz ama biraz uğraşırsanız aklınıza gelebilecek bir sorunun yanına soru işareti koyabilirsiniz. O an okuduğunuzda aklınıza hiçbir şeyin gelmediği ve zorlanacağınızı hissettiğiniz sorulara ise 2 tane soru işareti koyabilirsiniz. En çok zorlanacağınızı hissettiğiniz sorulara ise 3 tane işaret koyabilirsiniz. Bu kişiden kişiye göre değişir. İşaretlemeyi,nasıl daha anlaşılır gelirse o şekilde yapabilirsiniz. Böylece o sorulara geri döndüğünüzde hangisinin daha yapılabilir olduğu hakkında bir fikriniz olur. Sorularla inatlaşmadan bu taktiği kullanmanız sorularda vakit kaybetmenin önüne geçmenizi sağlar ve tüm soruları görmüş olursunuz. Turlama taktiğini kullandığınız için sürenizi de verimli kullanmış olacak ve yanına işaret koyduğunuz sorulara sonradan dönebileceksiniz.
Sınavda bazen ilk sorular zor seviyede sorular olabiliyor. Soru kitapçıklarında soruların yerleri değişik olduğu için bazen zor sorular üst üste de karşınıza çıkabilir. Bu durum motivasyonunuzu bozmasın, turlama taktiğini kullanarak bu sorunun yanına bir işaret koyun ve sonraki soruya geçin. Daha sonra geri dönme fırsatınız olacağından bu soruda vakit kaybetmemiş olacak ve diğer çözebileceğiniz soruları görme fırsatı bulacaksınız.
İki oturum arasında olumlu şeyler düşünün!
Sınav esnasında ve verilen aralıkta aklınızdan olumsuz düşünceler geçebilir. “Acaba yapabilecek miyim? Ya başarısız olursam? Ya sorular çok zor olursa?” şeklinde düşüncelere kapılabilirsiniz. Tüm bunlara odaklanmak yerine, bu düşünceleri olumluya çevirerek içsel motivasyonumuzu sağlayabiliriz. “Sınav için gerekli hazırlığı yaptım ve başarılı olabilirim. Zor sorular olabilir ama eminim ki içlerinden yapabileceklerim de çıkacaktır. Ayrıca bu bir sıralama sınavı ve zor bir sınav olursa herkes için zor olacaktır”, şeklinde cümleleri olumluya çevirerek içsel motivasyonumuzu sağlayabiliriz.
Nefes egzersizi yapmayı unutmayın!
Hadi gelin hep birlikte küçük bir nefes egzersizi yapalım!
Öncelikle sağ elimizi karnımızın üstüne sol elimizi de göğsümüzün üstüne koyalım. Sonra burnumuzdan derin bir nefes alalım ve dörde kadar sayarak aldığımız nefesi tutalım. Ardından aldığımız nefesi dörde kadar sayarak burnumuzdan verelim. Bu şekilde tekrarlamaya devam edelim. Her nefes alışımızda karnımızda bir balonun şiştiğini, her nefes verişimizde bu balonun havasının boşaldığını hayal edelim.
Bu nefes egzersizini kaygılı hissettiğimiz her an kullanabiliriz. Unutmayalım ki aldığımız nefesin farkında olmak kaygımızın normal seviyeye gelmesine yardımcı olur.
Kendinize ve içinizdeki potansiyele inanın!
Bugüne kadar uzun ve yorucu bir süreçten geçtiniz. Çok çabalar sarf ettiniz ve artık yolculuğun sonuna geldiniz. Şimdi sırada bunca çabanın meyvesini toplamakta. Bunun için öncelikle kendinize inanmanız gerekiyor. Kendinize ve içinizdeki güce inanın. İnandığınız sürece başarı kapıları sizin için açılacaktır.
Tüm LGS’ye girecek öğrencilere başarılar diliyorum. Yolunuz her daim ışıklara çıksın…