Tercih Danışmanlığı Sosyologların İşi Değildir!

OSYM 2021 YKS Yükseköğretim Kurumları ve Kontenjanları Klavuzu yayımlandı. Klavuza göre üniversite tercih işlemleri 5-13 Ağustos 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. YKS tercihlerinin açıklanması ile birlikte üniversite adayları yüzdelik dilimlerine göre yerleşebilecekleri üniversiteleri araştırmaya başladı. Üniversite öğrencileri tarafından ‘tercihler ne zaman?‘, tercihler nasıl yapılır‘ soruları sıklıkla soruluyor.
Tercih dönemlerinde sıklıkla karşılaştığımız gibi bu yılda, tercih sürecinde üniversite adaylarına yardımcı olmak vaadiyle birçok farklı alandan, çok sayıda kişinin ‘tercih danışmanı‘ unvanı kullanarak öğrenci ve velilere ulaşmaya çalıştığı gözlemlenmektedir. Konuyla ilgili olarak, basın yayın organları aracılığı ile kamuoyuna yansıyan ve Malatya Belediyesi Aile Danışma Merkezi‘ nde öğrencilere sosyologlar ve öğretmenler tarafından tercih danışmanlığı sunulacağına dair haberler tepki çekti.
Basın yayın organlarında yayımlanan haber içeriğinde tercih danışmanlığında görevli personel olarak sosyologlardan bahsedilirken ‘Rehberlik ve Danışmanlık‘ hizmeti ifadelerinin kullanılması da eleştirilere yol açtı. Bu ifade Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı’ nı akla getirmektedir. Anabilim dalının adının yanlış yazıldığını düşündürmektedir. Bu ifade ile sosyologların lisans eğitimi arasında bir ilişki bulunmamaktadır. Sosyoloji eğitimi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik lisansından farklı bir uzmanlık alanıdır. Psikolojik Danışmanlar, okullarda psikolojik danışma hizmeti temel alınarak lisans yetkinlik ve yeterlilikleri kapsamında tercih ve kariyer danışmanı olarak görev yapmaktadırlar. Tercih danışmanlığı, lisans düzeyinde yetkinlik gerektiren profesyonel destek hizmetidir ve psikolojik danışmanlar tarafından verilir. Tercih danışmanlığı, tercih rehberliğinin profesyonelleri psikolojik danışmanlardır. Hizmetin lisans düzeyinde yetkinlik ve yeterlilik eğitimi yalnızca Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik programında verilmektedir.
Psikolojik Danışmanlar olarak alanımızın mesleki ehliyet sınırlarına karşı hassasiyetimiz vardır. Alanımıza yönelik her tür haksız konuda tepki vermeye, bilimsel, etik ve vicdani olanı hatırlatmaya devam edeceğiz.
Üniversite adayları, tercih danışmanlığı için alanın gerçek uzmanlarından, okul psikolojik danışmanlarından destek talep etmelidir. Farklı uzmanlık alanlarından çıkarak öğrenci ve velileri yönlendirmeye çalışan kişilerin yanlış bilgilendirmeleri, çoğu zaman okul psikolojik danışmanları tarafından düzeltilmektedir. Tercih dönemlerinde, öğrencilerimiz gelecekleri için en uygun tercihi yapmaya çalışırken, desteğe ihtiyaç duydukları çok kritik bir konuda psikolojik danışmanlardan yardım almalıdır.