ABD’ DE OKUL PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞI PROF. DR. HANDE ŞENSOY BRİDDİCK SUNUMU

ABD’ DE OKUL PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞI PROF. DR. HANDE ŞENSOY BRİDDİCK SUNUMU

Cemal DENEÇLİ

Psikolojik Danışman

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği bünyesinde görev alan  “Psikolojik Danışma ve Rehberlik Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Birimi- Uluslararası İlişkiler Komisyonu” tarafından düzenlenen forumda Prof. Dr. Hande ŞENSOY BRİDDİCK; katılımcılara South Dakota State Üniversitesi’nin Psikolojik Danışma eğitim programından ve üniversitenin akreditasyon koşullarından bahsetti.

Forumun moderatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Ragıp ÖZYÜREK; konuşmasının başında Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı alanındaki akademisyenlerin yüzde sekseninin akreditasyon çalışmalarını gerekli bulduğundan ve bu çalışmaları desteklediğinden bahsetti.  Bu ay ve devamındaki aylarda uluslararası akreditasyon çalışmalarının devam edeceğini hatırlatan Özyürek , sözü Hande ŞENSOY BRİDDİCK’e bıraktı.

ABD’ de MASTER DÜZEYİNDE

Prof. Dr. Hande ŞENSOY BRİDDİCK konuşmasına South Dakota Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Programı hakkında genel bilgiler vererek başladı. Şensoy, Amerika’daki sistem ile Türkiye’deki sistemin birbirinden farklı olduğunu belirtti. Amerika’daki psikolojik danışma programlarının genellikle master düzeyinde olduğundan bahsetti. South Dakota State Üniversitesi’nin akreditasyon koşullarına da değinen  Şensoy, bir öğretim elemanının 20′ den fazla öğrencisi olmadığına dikkat çekti.

Şensoy, South Dakota State Üniversitesi Psikolojik Danışma Programları bölümünde alınması gereken dersler hakkında bilgi verdi. Genel ders programına ve derslerin işleyişine değindi. Konuşmasının devamında ise ABD’ deki psikolojik danışmanlık programı eğitimlerinin master düzeyinde olduğu için farklı bölümlerden gelen öğrenciler olduğundan söz etti. Bu öğrencilerin teorik bilgilerinin Türkiye’ de olduğu kadar fazla olmadığına dikkat çekti.

Forumun moderatörü Prof. Dr. Ragıp ÖZYÜREK’in ise ABD’de uygulama saati miktarının spesifik olarak belirlenebildiğinden ancak Türkiye’de bu kadar spesifik belirlenemediğinden bahsetmesi üzerine Hande ŞENSOY, ABD’de farklı eyaletlerde farklı standartlar olabildiğine değindi.

Konuşmasının devamında CACREP akreditasayon standartlarından ve tarihçesinden ve akreditasyon ekibinden bahseden Prof. Dr. Hande ŞENSOY BRİDDİCK, CACREP sisteminin olumlu ve olumsuz yanlarına da değindi.

Yapılan forumda ABD’deki psikolojik danışma programları eğitimindeki uygulamaları derslerin ve bu derslerin saatlerinin Türkiye’ye oranla çok daha fazla olduğu dikkat çekti.

Forumun sonuna doğru ise Şensoy, dinleyicilerden gelen soruları cevapladı. Katılımcılardan gelen sorulan Prof. Dr. Hande ŞENSOY BRİDDİCK tarafından cevaplandıktan sonra forum etkinliği sona erdi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.