PSİKOLOJİK DANIŞMANLAR NORM KADRO GÜNDEM ÇALIŞMASI İÇİN SAAT 18.00’DE TWİTTER’DA
PSİKOLOJİK DANIŞMANLAR NORM KADRO GÜNDEM ÇALIŞMASI İÇİN SAAT 18.00’DE TWİTTER’DA
Yasemin ŞENGÖR
Uzman Psikolojik Danışman
Bugün (6 Ocak 2021 Çarşamba) saat 18.00’de Türk PDR Derneği Kahramanmaraş Şubesi’nin resmi Twitter hesabı @turkpdrkmaras hesabından atılacak ilk tweet’le birlikte MEB psikolojik danışman norm kadro gündem çalışması yapılacaktır.
Bilindiği gibi ülkemizde okul psikolojik hizmetleri, alanda uygulamalı düzeyde yetişen psikolojik danışmanlar tarafından verilmektedir. Psikolojik Danışma ve Rehberlik, okul psikolojik danışma hizmetleri kapsamında yetkin ve yeterli uzman personelin yetiştiği tek lisans programıdır.
Psikolojik hizmetlerin önem kazanması ve halkın psikolojik danışma hizmetine olan gereksinimi, okullarda ücretsiz psikolojik hizmetlerin halka açılan kapısı okul Psikolojik Danışma ve Rehberlik servislerinin önemini arttırmıştır. Bu durum, okullarda veli ve öğrencilerimizin psikolojik danışmana kolaylıkla ulaşmalarını artık elzem bir hale getirmiştir.
Psikolojik Danışma hizmetleri lüks değil, gerekliliktir
Psikolojik danışma hizmetlerine tüm veli ve öğrencilerimizin ulaşma şansı şuanki norm kadro yönetmeliğinde mümkün değildir. Çünkü yönetmelik okullarda psikolojik danışman atanması için öğrenci sayısını baz almaktadır.
Mevcut norm kadro yönetmeliğine göre;
- Özel eğitim kurumlarında 25, (100 ve 100’ün katları için +1)
- İlkokullarda 300,
- ortaokul, anaokulları ve ortaöğretim kurumlarında 150 öğrenci ve daha fazlası için 1, mesleki eğitim kurumları için 200’den fazla çırak ve kursiyer olması durumunda 1 psikolojik danışman tayin edilmekte, yatılı ve pansiyonlu eğitim kurumlarında ise öğrenci sayısına bakılmaksızın 1 psikolojik danışman normu açılmaktadır.
- Özel eğitim kurumları haricinde kalan tüm eğitim kurumları için öğrenci sayısının 500’ü geçtiği durumlarda 500 ve katlarında +1 psikolojik danışman kadrosu açılmaktadır.
Psikolojik Danışma Hizmetlerinden Yararlanmak Herkesin Hakkıdır
Psikolojik danışma hizmetleri, herkesin hakkıdır. Bununla birlikte psikolojik hizmetler, okullarda önleyici, geliştirici ve iyileştirici kapsamda halkın ruh sağlığı açısından kilit bir role sahiptir. Bu gerçekten hareketle öğrenci sayısı itibariyle norm kadro yönetmeliğine takıldığı için psikolojik danışman normu verilmeyen okullarda öğrenci ve velilerimiz psikolojik hizmetlerden yoksun bırakılmaktadır.
Okul psikolojik danışman atamalarında norm kadro sayısının günümüz ihtiyaçları ve toplumun ruh sağlığı hizmetlerine olan gereksinimi göz önüne alındığında artık şart olmuştur. Her okula öğrenci sayısına bakılmaksızın en az bir psikolojik danışman normu verilmelidir.
Bunun haricinde 500 ve katlarında +1 norm güncellemesi de günümüz şartlarında yeniden ele alınmalıdır. Mevcut düzenlemelerde psikolojik danışman başına düşen öğrenci sayısı özellikle kalabalık okullarda fazla olmakta , bu durum hizmette aksamalara yol açmaktadır.