MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ ETİK YÖNERGESİ

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Yönetmeliği‘nin 14 Ağustos 2020 tarihinde yayımlanmasının ardından yönetmeliği destekleyecek yönergeler de açıklanmaya başlandı. Geçtiğimiz günlerde MEB tarafından 2023 Eğitim Vizyonu kapsamında PDR Etik Yönergesi‘nin hazırlandığı duyuruldu.

Bilindiği gibi geçtiğimiz yıllarda 2023 Eğitim Vizyonu’ndan bahsedilerek, vizyon kapsamında Rehberlik ve Psikolojik Danışma hizmetlerinin kalitrsini.arttırmak için hizmeti ilgikendiren yasal mevzuatın hazırlanacağı belirtilmişti. Bu kapsamda yapılan düzenlemeler, sürüyor.

31 Ağustos 2020 tarihinde yayımlanan Rehberlik ve Psikolojik Danışma hizmetleri yönergesinde ‘Süpervizyon’tanımının yapılmış olduğu, ayrıca ‘yetkinlik’, ‘dürüstlük’, ‘gizlilik’, ‘duyarlılık’, ‘bilimsellik’, ‘sorumluluk’ ilkelerine dikkat çekildiği görülüyor. Bunun yanında ihmal ve istismar vakalarını bildirme yükümlülüğünün de gerek Rehber öğretmen/Psikolojik Danışman, gerekse sınıf rehber öğretmenlerinin sorumluluğu içinde ele alındığı dikkat çekiyor.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Etik Yönergesi ‘nin amacı 1.maddede şu şekilde belirtilmiş:

MADDE 1 – (1)Bu Yönergenin amacı, Millî Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında, özel ve resmî eğitim kurumlarında, rehberlik ve araştırma merkezlerinde yürütülen rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin etik ilkelerini belirlemek ve bu hizmetleri yürüten personelin görev, yetki ve sorumluluklarıyla ilgili uyması gereken etik ilkelere yönelik usul ve esasları düzenlemektir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.