SANAL TAKİPÇİLİK ve PSİKOPATİK YA DA PSİKOTİK KİŞİLİKLİ TAKİPÇİLER

SANAL TAKİPÇİLİK ve PSİKOPATİK YA DA PSİKOTİK KİŞİLİKLİ TAKİPÇİLER

Teknolojik gelişmeler paralelinde giderek yaygınlaşan internet kullanımı, insan yaşamını kolaylaştırmasının yanında olumsuz bir takım kavramları ve sanal hastalıklarla, olumsuz davranış örüntülerini beraberinde getirmiştir.

İnternet kullanımının yaygınlaşmasına paralel biçimde artan ciddi sorunların başında sanal zorbalık gelmektedir. Sanal zorbalık,   internet veya akıllı telefon, cep telefonu, bilgisayar gibi bilişim teknolojileri aracılığı ile bireye kasten, sürekli ya da sistematik biçimde zarar vermeyi amaçlayan davranışlarda bulunmaktır.

Sanal Zorbalık Türlerinden Sanal Takipçilik Nedir?

Sanal takipçilik, bir gizlilik ve insan hakları ihlali hem de bireyin mahremiyetine karşı bir saldırıdır. Kısaca, bireyin davranışlarının teknolojik araç gereçler vasıtasıyla gayrimeşru olarak sürekli biçimde takip edilmesidir. Bilişim teknolojileri kanalıyla, izlenen kurbanın kişisel bilgilerini ele geçirmeye, kişi üzerinde korku yaratmaya, kişiye iftira atma ya da kişiyi karalamaya dönük olabilmektedir. Sanal takipçi olan siber zorba, kendine bir kurbanı hedef seçerek öncelikle tüm bilişim platformlarında olabildiğinde kurbanı hakkında bilgi edinir, daha sonra edindiği bilgileri kurbanını taciz etmek, onun yerini belirlemek, tehdit ya da şantaj da bulunmak gibi amaçlarla kullanır. Sanal takipçi, kurbanını tedirgin etmek için uğraşır.

Geberth (1992) sanal takipçileri, psikopatik kişilikli sanal takipçi ve psikotik kişilikli sanal takipçi olarak gruplandırmıştır.

Psikopatik Kişilikli Sanal Takipçiler

Zihinsel herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan ve yapılan araştırmalarda genel olarak  erkek olduğu rapor edilen psikopatik kişilikli sanal takipçiler, özellikle tanıdığı kişileri, anonim, bir başka deyişle fake hesap kullanarak takip eder. Psikopatik sanal takipçi, genel olarak kurbanına zarar vermek isteyen, kontrolünü kaybetmiş bir tanıdıktır.  

Psikotik Kişilikli Sanal Takipçiler

Akli olarak sağlıksız, sanrıları olan, genellikle de tanımadığı kişileri takip eden psikotik kişilikler, takip ettiği kişi ile gerçek kimliğini kullanarak iletişime geçmeye çalışır ve kadın ya da erkek olma ihtimali neredeyse eşittir. Psikotik kişilik avcısı, elde edilemez bir nesneye takıntı geliştirmiş, sanrılı bir bireydir.

Geberth, V. J. (1992). Stalkers. Law and Order, 10, 1–6.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.