BAZI PSİKOLOJİ MEZUNLARININ ‘KLİNİK PSİKOLOG’ İLE ‘PSİKOLOG’ UNVANLARINI AYIRAMAMASI ŞAŞIRTTI

BAZI PSİKOLOJİ MEZUNLARININ ‘KLİNİK PSİKOLOG’ İLE ‘PSİKOLOG’ UNVANLARINI AYIRAMAMASI ŞAŞIRTTI

Bilindiği gibi ülkemizde Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji lisans programından mezun olanlar, Psikolog unvanı kullanabilmektedir. Geçtiğimiz günlerde 19.09.1988 tarihli Yükseköğretim Kurulu toplantısında alınan bir kararın hatırlatılması üzerine; Psikolojik Danışma ve Rehberlik mezunlarının ‘Klinik Psikolog’ unvanı üzerinden tartışma içine çekilmesine anlam verilemedi. Paylaşılan Psikolog unvanı konulu YÖK cevap yazısında Psikolog unvanının Psikoloji mezunları tarafından kullanılacağı belirtilmiştir.

Klinik Psikoloji ise yükseklisans düzeyinde bir uzmanlık eğitimi olup mezunlarına ‘Klinik Psikolog’ unvanı kazandırmaktadır. Tababet Kanunu’ nda Psikolog ile Klinik Psikoloji unvanları iki ayrı kadro ve meslek üzerinden tanımlanmaktadır. Klinik Psikolog unvanı, ülkemiz kanunlarına  ve yasal dayanaklarına göre; Psikoloji ya da PDR ana bilim dalı mezunlarından Klinik Psikoloji yüksek lisansını tamamlayanlara verilmektedir. 

İlgili paylaşımın Klinik Psikoloji mesleği üzerinden PDR alanıyla çatışma malzemesi yapılmasına tepkiler gecikmedi. Türk PDR Derneği genel başkanı Oğuz ÖZAT; konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada “cevap, klinik psikolog unvanını bağlamaz” dedi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.