Korku Filmi İzlediğimizde Beynimizde Neler Yaşanır?

Korku Filmi İzlediğimizde Beynimizde Neler Yaşanır?

Ünlü bir filozof korkunun mantıktan daha öte bir duygu olduğunu öne sürmüştür. Korku filmi izlediğimizde ya da ekstrem sporlar yaptığımızda beyin içindeki frekanslarda dalgalanmalar yaşanır. Esasında insan beyninin daha disiplinli ve güçlü çalışması için korku duygusunu algılaması gerekmektedir. Korku filmi izlediğimizde tam da bu duygu ortaya çıkar. Beyin korkuyu kanıksamış olmakla birlikte aynı filmi tekrar izlediğimizde korku duygusu yeniden dışavurulur.

Yurtdışında korku filmi izlerken insan beynine neler olduğuna dair araştırmalar yapılmıştır. Korku duygusunun nasıl algılandığı ile ilgili beynin haritası çıkarılmış ve çarpıcı sonuçlar alınmıştır. Korkunun fiziksel bir duygu durumundan sıyrılıp mantığın da önüne geçtiği saptanmıştır. Hatta bazı korku filmlerinin konusu insanın en çok korktuğu şeylere göre belirlenmektedir.

Korku Filmlerinin İnsan Beyni ve Davranışlar Üzerine Etkileri

Yalnız Başına İzlemekten Kaçınmak

İnsanların korku filmlerini arkadaşları ile beraber izlemeyi tercih etmelerinin nedeni aslında korku filmlerinde yer alan sahnelerden korkması değil sosyalleşme çabasıdır. Dünya üzerinde birçok kişi korku filmi izleyip nasıl bir duygu olduğunu deneyimlemektedir. İnsanların en çok korktuğu sahneler korku filmindeki gerilim sahneleri ve ansızın ortaya çıkan karakterler ya da olaylardır.

Günlük hayatta yaşadığımız baskın korkular ile bir korku filminde birdenbire karşımıza çıkan eli baltalı birini kovalayan katilin bizde hissettirdiği korku benzerlik göstermektedir. Korku duygusu insanın içselleştirdiği bir durumdur.

Beynin Farklı Sahnelere Farklı Tepki Vermesi

Beyin alanında uzman tecrübeli bilim adamlarının dahi çözmediği çok geniş bir deryadır. İnsanların beyin aktiviteleri prensip olarak aynı olsa bile bazı yönleriyle farklılık arz etmektedir. Bilim adamları korku filmi seyrederken insan beyninde neler olduğunu araştırmak için MRI cihazı ile ölçümleme yapmışlardır. Korku filmi başladığı andan itibaren insanda endişe durumu yükselmiş ve adrenalin hormonu daha fazla salgılanmaya başlamıştır.

Korku filminde bir anda aksiyonun yükselmesi ile beynin karar verme ve ani tepki verme fonksiyonu aktifleşmeye başlıyor. Bununla beraber film boyunca beynin oldukça aktif kaldığı ve bu sahnelerin günlük hayatta yaşanıyormuş gibi gerçek algılandığı gözlemlenmiştir.

Araştırmadan çıkan bir diğer sonuç ise insan beyninin olası tehlikelere karşı her daim tetikte ve alarm durumunda olmasıdır. Korku filmi yapımcıları beynin verdiği bu tepkilere ve karşılıklara binaen film senaryolarına farklı öğeler eklediklerini açıklamışlardır.

Korku Filmi Vucudu Güçlendiriyor mu?

20-26 yaşlarında 32 kişi üzerinde yapılan deneyler, korku filmi sırasında ibsanların vücudunun savunmaya geçtiğini ve alyuvar ürettiğini kanıtladı. Bazı araştırmalar, sağlıklı insanlarda korku filmi izlemenin bedeni güçlendirdiğini gösterse de bilim insanları özellikle çocuklarda korku filmi izlemenin travmatik etkilere yol açacağı konusunda uyarıyor.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.