DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜNDE NEYİ KUTLUYORUZ?

DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜNDE NEYİ KUTLUYORUZ?

Naile DARAKÇI

Dünya insan hakları günümüz kutlu olsun(!)

Düşünmemiz lazım önce, sonra anlamamız, sonra da kendimize sormamız: “Bu gidiş nereye” diye.

Sahi nereye bu gidiş?

Bugün Dünya İnsan Hakları Günü ve biz bugünü kutluyoruz. Burada bir tezatlık yok mu sizce de? İnsan bir şeyi başardığı takdirde, kutlama yapma gereği duyar ya da güzel bir şey olduğunda. Peki biz neyi kutluyoruz? Neredeyse her gün, dünyanın çeşitli yerlerinde insanlar ölüyor, zulüm görüyor, işkencelere ve şiddette maruz kalıyor, hakları gasp ediliyor ve biz dünya olarak sadece bu olanları seyre duruyoruz. Hiç mi bir şey yapmıyoruz? Tabii ki yapıyoruz en azından vicdanımızı rahatlatmak, bir şeyler yapıyoruz diyebilmek için yılın sadece bir günü insan haklarını savunuyor, göz ardı ettiğimiz tüm haksızlıkları ve işkenceleri bir günde görmeye çalışıp, sanki bir tweet atarak, bir gönderi paylaşarak, dünyadaki tüm haksızlıkları gidermiş,zulümleri durdurmuş gibi gururla dünya insan hakları gününü kutluyoruz. Hiçbir şey değişmiyor değil mi? Evet hiçbir şey değişmiyor. Biz bir gün sonra kendi rahat, mutlu belki de küçük streslerle geçirdiğimiz hayatımıza devam ediyoruz. Dünyanın bir yerlerinde ise yine insanlar aynı zulme, işkencelere ve haksızlıklara maruz kalacak, aynı acılar devam edecek. Ve bir yıl sonrasını bekleyecekler çünkü sadece bir gün onları anlayan, görebilen, seslerini duyabilen bazı insanların olduğunu bilecekler belki de hissedecekler. Bu çok acı değil mi?

Neler yapabiliriz peki onları anlamak, görmek ve yardım etmek için? Bence öncelikle “hak” kavramını içselleştirmemiz lazım. Kendi çevremizdeki insanların haklarını önemsememiz gerekiyor. Sonra yardıma ihtiyacı olan, hakları gasp edilen diğer insanların haklarını gözetmeliyiz. Peki ulaşamayacağımız ve yaşam hakkı, barınma hakkı vs. elinden alınan insanlar için ne yapabiliriz? Bence onlar için de sadece bir güne sıgdıracağımız destek mesajlarını, dileklerimizi bir yılın her gününe sığdırabiliriz.

Biz Psikolojik Danışmanlar olarak insan hak ve özgürlüklerinin bireyin psikolojik sağlığı üzerindeki öneminin bilincindeyiz. Bulunduğumuz kurumlarda bu konuda öğrencilerimize “hak” kavramının öneminden bahsediyoruz, her zaman birbirlerinin ve insanların haklarını gözetmeleri için çeşitli çalışmalar ve etkinlikler yaparak onlarda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Çalıştığımız kurumlarda danışanlarımıza ve velilerine, bireyin hak ve özgürlüklerini savunma noktasında önce işe kendisinden başlaması gerektiği fark ettiriyoruz.

Belki böylece küçük şeyler başararak ve bir gün belki dünyadaki haksızlıkların önüne bir nebze de olsa geçerek Dünya İnsan Hakları gününü içimiz rahat bir şekilde gerçekten kutlarız. Umarım o günler çok uzakta değildir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.