22. ULUSLARARASI PDR KONGRESİ’NİN İKİ GÜNÜ YOĞUN GEÇTİ

ULUSLARARASI PDR KONGRESİ’NİN İKİ GÜNÜ YOĞUN GEÇTİ
Cemal Deneçli / Psikolojik Danışman
Uzun zamandır hazırlığı yapılan 22. Uluslararası Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi yoğun bir programa sahne oldu. Kongre, 7 Ekim 2021 Perşembe günü, Muş Alparslan Üniversitesi kongre salonunda açılış konuşmalarıyla başladı. Açılış konuşmalarının ardından yapılan ödül töreninde Yılın Empati Ödülü, MEB bakan yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Emre BİLGİLİ’ nin oldu.
Kongre, açılış konuşmaları ve ödül töreninin akabinde Amerikan Psikolojik Danışma Derneği Başkanı Prof. Dr. Kent BUTLER’ ın sunumuyla devam etti. Kent Butler, sunumunda ana hatlarıyla toplumsal eşitsizlik, güç dengesi, sınıfsal ayrımcılık gibi konulara vurgu yaptı. Butler, sunumuna Amerika’da yaşanmış ve yaşanmakta olan problemlere değinen (özellikle sınıfsal ayrımcılık) bir video ile başladı.
Daha sonra Butler, var olan problemlerin değiştirilmesinin öneminden ve bu değişim için adım atmanın gerekliliğinden bahsetti. Butler, bunu gerçekleştirmek için konfor alanından çıkılıp daha geniş perspektifte dünyaya bakılması gerektiğini belirtti. Konfor alanından çıktıkça diğer insanların sorunlarını daha rahat fark edildiğini söyledi. Butler’a göre yapılması gereken insanlara zarar veren radikal düşüncelerle mücadele edilip bu düşünceler değiştirilmeye çalışılmalıdır.
Butler, güç kelimesinin anlamı, gücün kimler tarafından ne amaçla kullanıldığının da altını çizdi. Güç dağıtımı yaparken tek bir bireyin sahip olduğu gücün tüm toplumu nasıl etkilediğini görerek güç dağıtımı yapılması gerektiğini ifade etti. Sunumuna Langston HUGHES’İN şiiriyle son vermeden önce psikolojik danışmanların sosyal hak savunucuları olması gerektiğinden ve psikolojik danışmanların bu güce sahip olduğundan bahsetti.
Sanal Bildiri Sunma İmkanı Sunuldu
Açılış programından sonra PDR Kongresi’nin ilk günü saat 17.00’den itibaren, online bildiri sunumlarıyla devam etti. Sunumların, günümüzün en büyük problemlerinden “Korona Virüs Korkusu” ile “Ergenlerde Duygu Düzenleme” konularını kapsadığı görüldü. Katılımcılara bildirilerini sunmaları için tanınan süre 10 dakika oldu.
Online sunumun yanı sıra Muş Alparslan Üniversitesi’ nde yüz yüze bildiri sunumları da gerçekleştirildi. Pek çok akademisyen ve psikolojik danışmanın sunum yaptı. ‘Kriz Durumlarında Çalışanların Tepkileri’ , ‘Siber Zorbalığı Etkileyen Psikososyal ve Ruh Sağlığı Değişkenlerinin Belirlenmes’ gibi pek çok konu ele alındı.
Bildiri sunumu yapıldığı esnada sınırlı kontenjan dahilinde çalıştaylar da gerçekleştirildi. Saat 20.00’ ye yaklaşırken uluslararası kongrenin ilk günü sona erdi.
İkinci Gün Paneller Verimli Geçti
Kongrenin ikinci gününde, sabah saat 09.00 ‘da “Psikolojik Danışmanlık Eğitiminin Akreditasyonu – Tescil Süreci” konulu panel ilgi çekti. Prof. Dr. Ragıp ÖZYÜREK ilk konuşmacı oldu. Özyürek, ülkemizdeki psikolojik danışmanlık yetiştirme sürecinde verilen eğitimlerin akredite edilme çalışmalarına değindi. Kullanılan kaynaklardan ve tüzük değişikliklerinden bahsetti. Konuşmasının devamında akreditasyon çalışmalarında 9 ana başlık üzerinde yoğunlaşıldığını ifade etti. Özyürek, bu başlıkları şu şekilde sıraladı:
- Öğrenciler,
- Programın genel amacı,
- Akreditasyon program çıktısı,
- Programın öz değerlendirmesi,
- Müfredat, öğretim kadrosu,
- Altyapı,
- Kurumun desteği ve organizasyon.
Akreditasyon çalışmalarının beş haftadır devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Ragıp ÖZYÜREK, programın ana hatlarıyla da olsa ekim sonunda belli olacağını ifade ederek konuşmasını tamamladı.
Panelin ikinci katılımcısı olan Prof. Dr. Meral ATICI, “Okullarda Psikolojik Danışmanlık Uygulamaları” konusuna vurgu yaptı. Atıcı, önceki yıllarda üniversitelerdeki PDR uygulama derslerinin gözden geçirilmesi yönünde çalışmalar olduğunu ifade etti. Okullarda RPD uygulamaları ders içeriğinin hazırlanması çalışmalarının da üzerinde durulduğunu söyledi.
Prof. Dr. Meral ATICI; okullardaki psikolojik danışmanların özellikleri ve görevlerinden bahsetti. Süpervizörlerin sağlayacağı olanaklar üzerinde durdu. Konuşmasının sonunda komisyonun çalışma sürecinden ve çalışmalar nihayete erince ulaşılması hedeflenen noktaları anlattı.
Meral ATICI’dan sonra üçüncü katılımcı Doç. Dr. Tuğba SARI oldu. Sarı, ana hatlarıyla “Grupla Psikolojik Danışmanlık Uygulamaları” dersinin içeriğinden bahsetti. Devamında dersin kredisinden, öğrenim çıktılarından, ders kapsamında kullanılan materyallerden bahsederek; temel noktalarda ulusal standartlarının geliştirilmesi için yapılan çalışmalardan söz etti.
PDR’ de Kariyer Olanakları
Panelin ardından kongre, bildiri sunumlarıyla devam etti. Bildirilerde ilk gün programında olduğu gibi çok çeşitli ve oldukça spesifik konular vardı. Günün ikinci paneli, saat 13.30’ da başladı. Panel konusu, “Psikolojik Danışma ve Rehberlik Alanında Kariyer Olanakları” oldu.
Panelin ilk katılımcısı Prof. Dr. Rezan ÇEÇEN’ di. Çeçen, “Klinik Ruh Sağlığı Psikolojik Danışmanlığı” hizmetlerinin iş alanından bahsetti. Geçtiğimiz yılda Türk PDR Derneği’nin Klinik Psikolojik Danışmanlık Dergisi çıkardığı zamanda karşılaşılan sorunlara da değindi.
Prof. Dr. Rezan ÇEÇEN; Amerika’ da Klinik Ruh Sağlığı Psikolojik Danışmanlığı hizmetlerinin yaklaşık 20 yıllık geçmişi bulunduğunu belirtti. Amerika’da bu alanda çalışan uzmanların ne iş yaptığından, yeterliliklerinden bahsetti. Konuşmasının sonunda ise ülkemizde de bu alanın temellerinin atıldığını ifade etti.
Çeçen’ in konuşmasından sonra panelin ikinci katılımcısı olan Doç. Dr. Metin PİŞKİN ise “PDR mensuplarının istihdam sorunu” konusunu ele aldı. Pişkin, son zamanlarda artan üniversite öğrencisi nüfusunun iş bulma sürecini sıkıntıya soktuğunu ifade etti. Konuşmasının devamında iyi bir CV hazırlamanın ve mülakatlarda kendini iyi ifade etmenin önemine değindi.
Pişkin’ in ardından üçüncü konuşmacı Prof. Dr. Zeynep KARATAŞ söz aldı. Karataş, konuşmasında okul Psikolojik Danışmanlığı mesleğinin PDR mensuplarıyla özdeşleştiğinden bahsederken okul psikolojik danışmanlarının görev tanımlarına, rollerine ve yeterliliklerine değinerek konuşmasını sonlandırdı. Daha sonra dördüncü katılımcı olan Dr. Fatoş Bulut Aile konuşmasında Danışmanlığı’na ve tarihçesine değindi.
Panelin son katılımcısı ise İttifak Holding Konyaspor kulübünde görev alan Mustafa KILIÇ oldu. Mustafa Kılıç, ülkemiz spor kulüplerinde psikolojik danışmanlık faaliyetlerinin düzeyini değerlendiren bir sunum yaptı. Sonuç olarak Muş, dolu dolu ve oldukça verimli bir PDR Kongresi’ ne sahne oldu.