OĞUZ ÖZAT’ TAN KARİYER DANIŞMANLIĞI SERTİFİKA PROGRAMLARINA TEPKİ!

OĞUZ ÖZAT’ TAN KARİYER DANIŞMANLIĞI SERTİFİKA PROGRAMLARINA TEPKİ!

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği genel başkanı uzman Psikolojik Danışman Oğuz ÖZAT, son günlerde gündeme gelen tercih ve kariyer danışmanlığı sertifika programına tepki gösterdi. Üniversitelerde lisans düzeyinde Psikolojik Danışma ve Rehberlik programlarında ders olarak okutulan ve özel bir profesyonellik alanı olan tercih ve kariyer danışmanlığının tüm üniversite mezunlarına açıldığı ve üniversite onaylı sertifika verileceğine dair ilanların paylaşıldığı afişler, PDR gündeminde tartışma konusu olmuştu.

Tercih ve kariyer danışmanlığı alanı ülkemizde son derece hassas bir çalışma konusudur. Zemininde Psikolojik Danışmanlık uygulamaları bulunmaktadır. Tercih ve Kariyer Danışmanlığı okullarda okul psikolojik danışmanları tarafından profesyonelce verilir. Bir tercih ve kariyer danışmanlığı hizmeti, tercih döneminde birkaç günlük bir hizmet değildir. Bir süreci ifade eder.

Günümüzde Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanı oldukça popüler bir programdır. Alanda lisans düzeyinde diploma alamayanlar, sertifika programları ile unvan peşine düşmektedir. Sertifika sahipleri, öğrenci ve velilerimizi birer ticari istismar kapısı gibi görmekte, açtığı profillerle adeta ‘müşteri’ avına çıkmaktadır.

Sertifika, kişiyi unvan sahibi, uzman yapmaz. Üç beş günlük kurslar, lisansını almadığınız bir alanda birkaç aylık, isterse birkaç yıllık eğitimler unvana has yetkinlik ve yeterlilik vermemektedir. Yeni istismarlara kapı aralayacak, mesleği yozlaştıracak bu tür uygulamaların PDR program mezunları tarafından gerçekleştirilmesi ise kaygı ve üzüntü vericidir.

Oğuz ÖZAT yasal süreç başlatılacağını bildirdi

Konuyla ilgili sayın ÖZAT’ ın açıklamaları ise şu şekilde:

“İnsan hayatının en önemli aşaması meslek ve kariyer seçimidir. Kariyer danışmanlığı bir uzmanlık uygulamasıdır. Psikoloji, iş, pedagoji, kariyer kuramları, sosyoloji, meslek ve eğitim sistemi vb. bir çok disiplin de teorik ve uygulamalı bilişsel beceri gerektiren eğitim ister. Psikolojik danışma ve rehberlik lisans programında temel gerektiren dersler yanında direkt bu konuda 10 kredi (130 )saatin üzerinde ders vardır MYK da yayınlanan meslek tanımımızda kariyer danışmanlığı 7. Seviye yüksek lisans gerektiren uzmanlık olarak tanımlıdır.

Meslek ve kariyer uzmanı olmak için bir çok kariyer ve meslek kuramını, insan gelişimini, bir çok iç ve dış dinamikleri uzmanlık düzeyinde bilmek gerekir. Ülkemizde kariyer danışmanlığını en kapsamlı Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans mezunları almaktadır. Hal böyleyken, 40 saatlik eğitim ile tercih uzmanı olunabileceği reklamları ve programları istismardır, gayri ahlakidir. Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanını ve eğitime katılanları istismar etmektir. Ticari amaçlı, meslek istismarı ile bir uzmanlık alanı yozlaştırılamaz. Milletimiz en büyük zararı yanlış meslek ve kariyer seçiminde yaşamaktadır sağlıksız, birey sağlıksız toplum demektir. Yanlış meslek seçimi yaşam boyu mutsuzluktur, başarısızlıktır. Böylesi gayrı ciddi eğitimler asıl milletimize düşmanlıktır. Eğitim ilanlarında olmayan bir unvan, iş, uzmanlık verileceği ifadeleri gerçekdışı ve yasal olmadığı gibi katılımcı istismarıdır Türk PDR Derneği olarak taraflar bilgilendirilecek ve gerekli yasal bildirimler ve süreç başlatılacaktır“.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.