PROF. DR. DOĞAN CÜCELOĞLU’ NUN 82 DAKİKALIK VEDASI

PROF. DR. DOĞAN CÜCELOĞLU’ NUN 82 DAKİKALIK VEDASI

16 Şubat 2021 akşam saatlerinde Prof.Dr. Doğan CÜCELOĞLU’ nun vefat haberi geldi. Evinde ölü bulunduğu bildirilen Psikoloji dünyasının sevilen simalarından Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu kimdir?

Prof Dr. Doğan CÜCELOĞLU, 11 çocuklu bir ailenin son çocuğu olarak Mersin’ in Silifke ilçesinde 1938 yılında dünyaya geldi.  İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra  ABD’ de Illinois Üniversitesi’ nde Bilişsel Psikoloji doktorasını tamamladı.  Hacettepe ve Boğaziçi Üniversitesi’ nde görev yapan CÜCELOĞLU,  bir süre Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde ziyaretçi öğretim üyesi olarak bulundu.  1980-1996 yılları arasında ABD’deki Fullerton şehrinde California Eyalet Üniversitesi’nde görev yaptı. 1996 senesinde Amerika Birleşik Devletleri’nde görevini tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönen Doğan Cüceloğlu iletişim psikolojisi kapsamında çok sayıda seminer ve konferans verdi. Psikoloji bilimi çizgisinde sadece ruh sağlığı uzmanlarına yönelik değil herkese hitap eden çok sayıda kitap yazdı. Özellikle Savaşçı ve İçimizdeki Çocuk kitaplarıyla tanınan Profesör Doktor Doğan Cüceloğlu’nun kesin ölüm nedeninin otopsi sonucunda belli olacağı bildirildi.

MİZAHI VE İÇTENLİĞİ İLE TANIŞIKLIĞI OLAN HER KALPTE BİR İZ BIRAKAN DOĞAN CÜCELOĞLU

Prof. Dr. Doğan CÜCELOĞLU’ nun vefat haberlerinin basına düşmesi üzerine Twitter’daki hesabından yapılan son paylaşım dikkat çekti. Paylaşımda, Doğan Cüceloğlu ile Nurdoğan Arkış ‘ın yazarın “Var mısın?” kitabı üzerinden bir sohbet gerçekleştirdikleri videoya yer verilfiği görülüyor.

Nurdoğan Arkış gelen sorular üzerinden örnek hikayeler oluşturarak sorular soruyor; Doğan Cüceloğlu’na. “Diyelim ki 15 yaşındayım ve evin içinde kimse beni anlamıyor. Baba ile çatışma halindeyim” diyerek söze başlıyor.

  • Önce 15 yaşındaki ergen ile sonra izin verirse baba ile de konuşmak isterim (Doğan Cüceloğlu)

Ergenin varoluş ve duygularının doğal olduğunu kabul ederek, biyolojik ve psikolojik olarak varoluşuna saygı duyarak, hoş geldin diyor.

Ergen sorunlarından yakınan aileler için “Allaha şükret iyi ki öyle demek ki normal bir çocuk. Ya olmasaydı böyle?” ifadelerini kullanıyor.

  • “Kulak duyar, göz dinler.”
  • Babalara; Nasihat ile insanları değiştiremezsin. İlişkilerin çiftçiliği sohbettedir, sohbette. Çocuğun ile sohbet ediyor musun? Ceza ve ödül ile ilişkileri yönlendirmeye çalışıyoruz. Yaşamda ergenin varolma mücadelesini gör ona saygı duy.
  • Aile sohbetlerinde 8 değer ile biz olmak.

1.Merak etme özgürlüğü var mı?

2.Hakkaniyet öenmli mi?

3.Dürüstlük önemli mi?

4.Sorumluluk önemli mi? (verilmiş mi seçilmiş mi?)

5.Halden anlama önemli mi?

6.Saygı, sınırlar bilinci önemli mi?

7.Sevgi önemli mi?

8.İşbirliği önemli mi?

  • Mentörlük kavramından söz ediyor.
  • Yok baba olma hep var baba ol. (çocuğunla sohbet ederek, sevgini hissettirirsen…)
  • Bireyin hayatında ait olma, birey olma dengesi çok önemli. Toplumumuzda ait olma %80, birey olma %20. Dengesizlik var. Yaşam bireyde anlam bulur. Güreşmek, savaşmak değil dans etmeye çekmemiz gerek. Bunu çocuklar kitap okuyup başaracak. Aileleri ile sohbet zamanının seçimi çok önemli.
  • Kafayı sonuca takarak değil, sürece takarak dinlemek önemli. Onları dinleyeceğim beni anlamaları için elimden gelen çabayı göstereceğim.

Hayatın anlamı gitmek değil, anlam yolculukta… onu kaçırırsan yazıklar olsun sana.

  • Savaşçı kitabımda bir Kızılderili Bilge “sıradan insan ya küfreder ya şükreder. Bir de avcılar vardır onlar gönlünün muradını keşfetmek üzere fırsat kollarlar. Bir de savaşçılar vardır şimdi burada etki alanının farkındadır.” diyor. Elinizde küçük bir kaşık yoğurdunuz var, 80 litre süt var. Sıradan insan “ne bok yicem bunla ya (gerçekten böyle dedi) allah belasını versin” derken, savaşçı iyi ki bir kaşık yoğurdum var bana irade ver şu küçük yoğurdun hakkını vereyim der.
  • Etki alanım ne ? nasıl bir geleceği gidiyorum? Önceliklerini belirle. Ben mi yoksa biz mi diye hareket edeyim?
  • Bir gün bana bir taksici dedi ki: “Biz bu dünyaya insan olarak geldik ve olabileceğimiz en iyi insan olmak bizim görevimiz” dedi bu söz çok hoşuma gitti. Kendin olabilmek için küçücük bir çaba harcamak bile içini ferahlatıyor. Ama gidemedim ki oraya? Hayatın anlamı gitmek değil, anlam yolculukta… onu kaçırırsan yazıklar olsun sana. Yapabileceğimizin en iyisini yaparak tadına varmaya bakacaksın.
  • Yıldız hanıma (eşi), gözleri ışıldayan sevgili derim.
  • Duygularımızın bize söylediği mesajların farkına varmak lazım. Yaratan öyle yaratmış ki kimsenin kimseye borcu yok. Simidini paylaşacağın kuşları bul ve hiç teşekkür bekleme. Sadece yaşama teşekkür et.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.