OĞUZ ÖZAT’ TAN RUH SAĞLIĞI MESLEK GRUPLARI ARASINDAKİ ÇATIŞMAYA YÖNELİK SORUMUZA AÇIKLAMA: BİZİMLE BAŞLAMADI

OĞUZ ÖZAT’ TAN RUH SAĞLIĞI MESLEK GRUPLARI ARASINDAKİ ÇATIŞMAYA YÖNELİK SORUMUZA AÇIKLAMA: BİZİMLE BAŞLAMADI

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Uzm. Psikolojik Danışman Oğuz ÖZAT, ‘ruh sağlığı meslek mensupları arasında, daha çok sosyal medyada sanki böyle bir çatışma varmış algısı yaratılmaya çalışılıyor, birçok tweet’le vs. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Bizim paydaşlarımızla aramızda bir problem var mı? Bir sorun var mı? Çatışma mı yaşıyoruz yoksa çatışmadan ziyade bir tartışma ortamında bir şeyleri halletmeye mi çalışıyoruz? Siz bu konuya nasıl bakıyorsunuz?’ sorumuzu samimiyetle yanıtladı.

Oğuz ÖZAT’ ın konuyla ilgili verdiği yanıtı, sayfamızın sonundaki video üzerinden ya da Youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

Oğuz ÖZAT, ‘ruh sağlığı meslek grupları arasındaki çatışmalar bizimle başlamadı’ dedi.


Türk PDR Der. Genel Başkanı Uzm. Psk. Dan. Oğuz Özat : Ruh sağlığı meslek grupları bildiğiniz gibi Psikiyatri , Psikoloji , Sosyal Hizmet Uzmanları, Psikiyatri Hemşireleri yine Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümü olarak ülkemizde beş tane. Çocuk Gelişimi, biraz aslında sağlık bölümüdür, ruh sağlığı alanında değil ama ruh sağlığı ile ilgili mesleklerden birisidir. Yine aile hekimliği de ruh sağlığıyla ilgili mesleklerden birisidir. Bu beş meslek grubu arasında çatışma var mı; evet var. Çatışma var ya da çatışma yok, gibi konuşmayalım, gerçekleri konuşalım. Uzun yıllardır süren bir çatışma var. Bizim dönemimizde başlamamıştır. Sosyal medyanın etkisiyle birazcık gün yüzüne çıkmıştır. Bunun yanında Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı ve yeni yönetim olarak var olan bu çatışmada daha dingin mücadele ettiğimiz için de daha da ortaya çıkmıştır. Neden; çünkü bugüne kadar bizim eski, önceki genel başkanlarımız, Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanında biraz edilgendi. Nedeni de şudur; alanımız mezunlarının tamamı atanabiliyordu. Bu tür konulara çok fazla girilmiyordu. Birçok hak kaybı gözden kaçıyordu. Örneğin hastanelerden psikolojik danışmanların çıkartılması gibi birçok konu; atandım işime gücüme bakıyorum, mantığıyla çok görülmüyordu.

Ancak bugün benim 15 bine yakın mezunum var, halen okuyan 25 bin öğrencim var. Bunların hakları var ve bunların haklarının gasp edildiğini görüyorum. Bunların haklarının bir şekilde açık söylüyorum; talan edildiğini görüyorum. Biz her alana girmiyoruz. Bizim alanımız bellidir. Okul, öğrenme, eğitim psikolojisi üzerine okul Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri temel alanımızdır. Ancak aldığımız eğitim itibariyle psikolojik danışma, psikoterapi yetkinliğine haiz bir grubuz. Bizim birçok alanda çalışmamız gerekir ki bu başka alanları da çok ilgilendirmemektedir. Başka alanların yetkinliğine de çok girmemektedir. Biz kimsenin yetkinliğine de girmek istemiyoruz. Ancak yetkinliklerimize girildiği gibi açıkça bizi bir alana sıkıştırmak için tweet etkinliği yapacak kadar da pervasız ve ahlaki etik boyutları aşan gruplarla karşı karşıyayız. Biz bunları yapmıyoruz kimseye.

Saygınlığım ve İtibarım Zedelenmeye Çalışıldı


Özellikle bana karşı geçmişteki siyasi, sosyal tweetlerim kırpılarak bir saygınlık zedelemesi, itibar zedelemesine kadar gitmeye çalışan kötü niyetlerle karşılaştık. Yani bu iki yıllık sürede birçok tacizlere maruz kaldık. Benim aslında pantolon kadın giysisidir, dediğim cümlemi ki Muhammed sen bulmuştun bunu ifade ettin de o gece bazı şeyleri sen ortaya çıkarmıştın, burdan sana da teşekkür ederim… kırpılarak kadınların giysisiyle ilgili konuştuğum düşüncesine gittiler. Bakın tacizlere uğradığımda verdiğim küçük bir cümle, bir ironi nedeniyle bile; hakaretlerle algı yaratılmaya çalışıldı. Ruh sağlığı alanında oluyor bu arkadaşlar. Karma eğitime karşı çıkanlara karşı yazdığım ki karma eğitimi sonuna kadar destekliyorum; bireylerin çocukluk, ergenlik ve gelişim çağında karşı cinsi tanımaları, birlikte arkadaş olmaları, karşı cinsle geleceğe dönük daha iyi tanıyarak iletişim, ilişki ve evlilikler kurmaları konusunda kadar psikolojik anlamda da mesleki anlamda da sosyal anlamda da destekleyen birine, karma eğitime karşı gibi algı yaratılmaya çalışıldı. Yani biz burda mesleki mücadele yaparken onlar farklı mücadelelere girdi. Ama bunların sayısı çok değil. Çok gibi görünse de hesapları bellidir. Bunlar yetersizdir.

Çatışma Zaten Vardı

Ben Psikolojik Danışma ve Rehberlik mezunları işsiz geziyor diye tweet attığımda mesleğimi aşağılamıyorum, var olan durumu ifade ediyorum. Öğretmenlerin atanması lazım. 800 bin işsiz var derken öğretmenlerin hiçbiri aşağılandığını hissetmiyor. Ama öyle bir durumda öyle bir bakış açısıyla bir meslek grubunda bazıları var ki ‘işsizsiniz, doğru mücadele edin’ cümlemi bir aşağılama alay gibi algılayabiliyorlar. Öyle bir şey olabilir mi hepsi bizim gencimiz. Ülkemizin bir geleceğidir. Türkiye’ de eşit ağırlıkta en yüksek puanlarla girmiş, üç bölümden birisi hukuk, birisi psikoloji, birisi psikolojik danışmanlıktır. Psikoloji mezunu yeğenim vardır. Ama bu nerede başladı, çatışma zaten vardı… 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.