PDR’ YE ADANMIŞ HAYATLARDA BU AYKİ KONUĞUMUZ: UZM. PSK. DAN. OĞUZ ÖZAT

PDR’ YE ADANMIŞ HAYATLARDA BU AYKİ KONUĞUMUZ: UZM. PSK. DAN. OĞUZ ÖZAT

PDR Gazetesi’ nin Kasım 2020’de başlattığı PDR’ye adanmış Hayatlar söyleşi köşemizin bu ayki konuğu, PDR meslek mücadelesinin öncü ve sevilen ismi Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Uzman Psikolojik Danışman Oğuz ÖZAT oldu.

Özellikle Türk PDR Derneği Samsun Şubesi’ nde yönetim kurulu başkanlığı döneminde 2017 yönetmelik mücadelesi ile ön plana çıkan ve gerek alan çalışanları gerekse PDR öğrencilerini Psikolojik Danışmanların mesleki sivil toplum kuruluşu Türk PDR Derneği çatısında buluşturan Oğuz ÖZAT’ a PDR eğitiminden Türk PDR Derneği genel başkanlığına kadar birçok konuda sorularımızı içtenlikle yanıtladığı için teşekkür ederiz.

Söyleşimize dair önemli ayrıntıları sizlerle paylaşıyoruz. Söyleşimizin tamamını yazımızın sonunda yer alan video içeriği üzerinden ya da PDR Gazetesi Youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

PDR’ ye Birincilikle Yerleştim

 Psikolojik Danışman Selda Kanbur : Öncelikle hoş geldiniz Oğuz hocam. Talebimizi kırmayıp burada bizlere eşlik ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum. İlk soruma başlamak istiyorum. Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümünü bilinçli bir şekilde mi tercih ettiniz. İsteyerek mi oldu, nasıl oldu? Bunlardan bize biraz bahsedebilir misiniz? 

Türk PDR Der. Genel Başkanı Oğuz Özat: Hayır bilinçli olmadı. Bizim dönemimizde zaten bilinçli olması da pek mümkün değil çünkü 1990′ lardan bahsediyoruz. Hukuk fakültesi istiyordum. Ayrıca Ankara Siyasal Bilgileri düşünüyordum. Ancak o dönemde önce tercih yapıyorsun, sonra sınava giriyorsun. Yani bir nevi şans oyunu oynuyorsun. O arada birkaç tercihim boş kalmıştı. İzmir’ de  yaşıyordum. Bir dershaneden kız arkadaşımız Psikolojik Danışma ve Rehberlik’ i yazmamı istedi. Özellikle bu yönde çok becerilerim ve ilgimin olduğu söylendi. Biz de yazdık. Genelde Ankara İstanbul hukukları yazmıştım normalde birçok Hukuk bölümüne de puanım tutuyordu ama tercihi de önceden yaptığımız için yaklaşık 70-60 puan farkla bölüm ikincisi olarak girdim. Birincisi kaydolmamış, zevk amaçlı girmiş bir arkadaş… Birinci olarak 19 Mayıs Üniversitesi’ ne yerleştim. Tabi ki hukuk gelmediği için üzüldüm ama sonrasında bölümüm derslerini okurken çok ilgimi çekti. Bırakmayı da düşünmedim. Yoksa buna sosyoekonomik olarak imkanım vardı; tekrar çalışabilirdim, hazırlanabilirdim ama bölümün özelliği çok hoşuma gitti devam ettim. 

Psikolojik Danışman Gülsüm Turay: Benim en çok merak ettiğim soru şu, sizce Türk PDR Derneği Başkanı olmanın en güzel yanı ne? 

Türk PDR Derneği Genel Başkanlığı Benim için Onurdur

Türk PDR Der. Genel Başkanı Oğuz Özat: Bir insanın, kendimce düşüncem bu tabii ki kişilik özellikleri farklılık gösterebilir ama çalıştığı, inandığı düşündüğü, mensubu olduğu yeri temsil etmek en önemli noktalardan biridir diye düşünüyorum. Bir psikolojik danışman için herhalde gelebileceği en üst nokta Türk PDR Derneği Genel Başkanlığı‘ dır. Akademik olarak da değildir, mesleki olarak da değildir. Çünkü orada meslektaşlarını temsil ediyorsun. Davranışlar, verdiğin kararlar, hatalar veya doğrularla bir şekilde sorumluluk alıyorsun, seni sevenin oluyor, sevmeyenin oluyor. Zaten herkesin sevmesi düşüncesi bilişsel bir çarpıtmadır. Bunu biliyorsunuz. Ama sonuçta bir meslek grubu sana dönük seni sevmese de istemese de hatta keşke o genel başkan olmasa dese de senin çalışmalarını gözlemlemek zorunda ve yeri geldiğinde desteklemek zorundadır. Çok önemli bir konumdur. Bu benim için bir gururdur. Hayatımda bir anlamdır…

Psikolojik Danışman Merve Yavuz: Merhabalar hocam röportajımıza tekrardan hoş geldiniz demek istiyorum. Benim de sorum aslında biraz önce cevabınızla bağlantılı bir soru. Günümüzde mezunlarımızın çoğu eğitim alanında kurum psikolojik danışmanı olarak çalışıyor. Ama bu noktada okul yöneticilerinin PDR ye bakış açısıyla bizlerin akademik olarak aldığımız eğitim sonrasında bakış açılarımız çok farklı oluyor. Biraz önce bakanlığın bu noktada çalışmalar yaptığından bahsettiniz. Benim size sorum da biz bu noktada meslek çalışanları olarak bu sorunları çözmek adına nasıl yaklaşmalıyız? Nasıl davranmalıyız? Bize verebileceğiniz ipuçları nelerdir? 

Türk PDR Der. Genel Başkanı Oğuz Özat: Bu sorunları çözmek adına bizim arkadaşları çözeceğiz. Bizim arkadaşların duruşunu, bizim arkadaşların yetkinliğini sağlayacağız. Benim 23. Yılım.  Okulda bir vakada, bir toplantıda, bir çalışmada ve de kendi özlük haklarını yetkin, donanımlı, tok bir şekilde ifade edebiliyorsanız, vakalarda gerçekten deneyimli ve yetkin bir şekilde devreye girebiliyorsanız, okulda çok değil beş gün on gün bir ay sonra bakışın değiştiğini ben çok rahat görebiliyorum. Bizler önce bu yetkinliği, kendimize öz güveni sağladığımızda okul çatışmalarının önüne geçeceğimizi biliyorum….

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.