Koronavirüs Pandemi Günlerinde Çocukların Eğitimi Nasıl Düzenlenmeli

Koronavirüs Pandemi Günlerinde Çocukların Eğitimi Nasıl Düzenlenmeli

Tüm dünyayı adeta egemenliği altına alan ve dünya çağında sağlık sektörünü tıkayan yeni tip koronavirüs salgını sürüyor. Ülkemizde ilk kez resmi olarak 11 Mart 2020 tarihinde pozitif vaka bildirimi yapılan Covid-19 salgınına karşı tedbir olarak Mart ayının ikinci yarısından bu yana yüzyüze eğitim-öğretim faaliyetlerine ara verilmişti.

Pandemi döneminde ‘okullar ne zaman açılacak’ sorusu özellikle velilerimiz tarafından merak konusu oldu. Önümüzdeki süreçte MEB tarafından yapılan açıklamalara göre 31 Ağustos-21 Eylül tarihleri arasında uzaktan eğitim faaliyetlerinin sürdürülmesi kararı alındı. Yüzyüze eğitime 21 Eylül 2020′ de başlanması planlanmakla birlikte henüz konuyla ilgili olarak resmi ve net bir açıklama bulunmuyor.

Tüm dünya salgınlarında olduğu gibi birgün sonlanacağı düşünülen ve aşı ile çalışmalarının hızla sürdüğü yeni tip koronavirüs salgını günlerinde çocuklarımız  eğitimlerini nasıl sürdürmeli? Karantina günlerinde çocuklar nasıl ders çalışmalı?

Öncelikle çocukların duygularını dinleyin!

Çocuklarımız, bu süreçte duygusal olarak farklı tepkiler içinde olabilirler. Hastalığa dair endişe, korku ve kaygıları, ders .alışma isteksizliğine ve motivasyon kaybına yol açabilir. Bu nedenle, çocuğun duygularını öteleyerek ders çalışması zorlanması, bu hassas dönemde örseleyici bir yaşantıya dönüşerek çocuğun geri kalan tüm eğitim hayatını etkileyebilir.

Bu günlerin elbet telafisi yapılır. O sebeple öncelikle çocuğunuzun duygusal anlamda iyi hissetmesi önemlidir. Bunun için hastalığa yönelik duygularınızı kontrol ederek çocuklarınız üzerinde endişe, panik ve korkuya sebep olmayın. Hastalık hakkında çocuklarınızın çok fazla haber ve bilgi almasını engelleyin. Ona durumun düzeleyeğini, bir süre hayat rutinimizin bu şekilde devam etmesi gerektiğini sakin bir dille anlatın.

Tatil değil Uzaktan Eğitim!

Koronavirüs günleri, bizleri dünyada yaşanan teknolojik gelişmelerin eğitim sistemine de entegre edilmesinin önemi ile yüzleştirdi. Teknolojik gelişmelere paralel biçimde yaşanan değişimlere ayak uydurabilmemiz gerektiğini unutmayın. Çocuklarınızın uzaktan eğitim faaliyetlerini önemsemesini istiyorsanız, online eğitimi öncelikle siz benimseyin ve önemseyin. Şu konularda ev içinde öğrenci ve velilerimizin farkındalık kazanması son derece önemlidir:

Uzaktan eğitim, pandemi nedeniyle eğitim-öğretim faaliyetlerine ara vermek demek değildir!

Uzaktan eğitim, bir tatil dönemi değildir.

Uzaktan eğitim, ciddiye alınması gereken bir eğitim-öğretim faaliyetidir.

Pandemi döneminde çocukların ev içinde bir okul ve çalışma rutini oluşturabilmelerinin altın kuralları:

EBA TV. derslerini önemseyin

MEB tarafından pandemi süresince İnternet’i takip edebilen öğrencilerimiz için oldukça aktif ve başarılı çalışmalar gerçekleştirildi. EBA TV. koronavirüs günlerinde çocuklarımızın eğitimini teknoloji kanalıyla evlerimize getirdi. Bu noktada, hiç şüphesiz Milli Eğitim Bakanlığı ve öğretmenleri ile son derece özverili bir çalışmaya imza atılıyor. EBA üzerinden verilecek eğitimler sınıf bazında planlanarak, saatleri duyuruluyor. Hatta MEB tarafından kademelere uygun EBA çizgisinde çalışma programları dahi hazırlanmakta. Velilerimiz, mümkün olduğunca bu çalışma programlarına uyması konusunda çocuğunuzu cesaetlendirmeli.

Çocuklarınızı planlı ve programlı olmaları konusunda cesaretlendirin

Yatış ve kalkış saatleri konusunda okul dönemindeki rutini sürdürmeniz gerektiğini unutmayın. Bu rutine siz de katılın ve çocuğunuzla birlikte geceleri zamanında yatıp sabah ders zamanından en az bir saat önce kalkmayı sürdürün.

Çocuğunuza EBA ders saatleri temel alınarak hazırlanan programları, elle temize çekerek veya çıktı yoluyla odasına asması konusunda öneride bulunabilirsiniz.

EBA ders konularına derinlemesine çalışılmalı!

Normal eğitim rutininde de öğretmenin ders anlatmasına ek olarak derse ön hazırlık yapan ve dersten sonra konuyu tekrar ederek pekiştiren öğrencilerin akademik başarısı daha yüksek olmaktadır. Düzenli ders çalışmanın üç altın adımın;

Ders öncesinde konuyu çalışma,

Dersi dinleme

Ders sonrasında konuyu tekrar etme,  olduğu unutulmamalıdır.

Bu nedenle EBA dersi öncesinde günün konusu biliniyorsa çocuğunuzu, konuya ders öncesi küçük bir giriş yapması konusunda teşvik edebilirsiniz.

EBA yayınlarını mümkün olduğunca sabah saatinde dinlemesi konusunda çocuğunuzu yönlendirmelisiniz.

Çocuğunuzun EBA dersi sonrasında ders kitabından konuyu tekrar okuması gerektiğini sakin biçimde ona anlatabilir, bu yönde onu yönlendirebilirisiniz. Matematikte işlenen konudan soru çözmesine yardımcı olabilirsiniz. Temel derslerden haftasonları, hafta içinde işlenen konulardan soru çözmesi gerektiğini çocuklarınıza hatırlatabilirsiniz.

EBA üzerinden canlı sınıf uygulamalarını önemseyin

EBA canlı derslerini önemseyin ve çocuğunuzun okulu ile iletişimde kalın. Çocuğunuza canlı derslerini takip etmesi gerekliliğini hatırlatın. Canlı ders öncesinde konuya ön hazırlık yapması, ders sırasında defter kitap, kalem gibi öğretim materyallerini hazırlaması, dersi dikkatle dinlemesi ve dersten sonra mutlaka konuları tekrar etmesi gerektiği konusunda destekleyin.

Çocuklarımız için de zor bir sürecin içinde olduğunuzu unutmayın. Bu günler geride kalır ancak bu günlerin örselenmiş bir yaşantıya çevrilmesi durumunda karantina günleri çocuğun  hayatı boyunca olumsuz etkilerini sürdürebilir. Bu günleri, küresel bir sağlık sorununda kendimizi ve sevdiklerimizi korumak adına evlerimize çekildiğimiz, bir yandan da mümkün olduğunca hayattan kopmamaya çalıştığımız, elimizdeki imkanlar dahilinde eğitimimizi sürdürdüğümüz zamanlar olarak geride bırakmak, bizlerin elinde.

Önce çocuklarımızın psikolojik sağlığı… Gerisi bir şekilde çözülür…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.