SINIRI AŞAN İLİŞKİLER VE FLÖRT ŞİDDETİ

SINIRI AŞAN İLİŞKİLER VE FLÖRT ŞİDDETİ

Psikolojik Danışman Gülsüm TURAY

Psik. Dan. Gülsüm TURAY

Merhaba sevgili okur,

Bugün seninle flört şiddetini konuşacağız. Maalesef ki özellikle üzücü olaylarla, son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz şiddet nedir? Bence şiddetin en kısa ve en açıklayıcı tanımı: “Bir sınırı aşmaktır.”. Bu sınır aşma problemlerinde güvenli alanımız zarar görüyor ve şiddet karşımıza çeşitli şekillerde çıkıyor. Nasıl mı? Bazen fiziksel şiddet, bazen cinsel şiddet, bazen duygusal şiddet, bazen ekonomik şiddet ve bazen de siber şiddet olarak…


Ama gelin görün ki şiddet içeren davranışlar her zaman kolay fark edilemeyebiliyor. Ya da kişi, sıkıntı veren bir durum karşısında aslında kendisine yönelik şiddetle karşı karşıya olduğunu anlayamayabiliyor. Özellikle flört şiddeti sevgi, sahiplenme ve kıskançlık ile birbirine karıştırılıp normalleştiriliyor. Oysa şiddetin azı, çoğu, masumu, zararsızı olmaz ve hiçbirini kabul edemeyiz.

Flört şiddeti, içinde birçok saldırganlık türünü barındırabiliyor; toplumsal cinsiyet temelli şiddet, fiziksel şiddet, duygusal/sözel şiddet, sanal şiddet, ısrarlı takip (stalking), cinsel şiddet gibi.
Yapılan araştırmalar, flört şiddetinin tehlikeli boyutlarına dikkat çekiyor. “Seviyorum…” şeklinde bir savunmanın arkasında görmezden gelinen flört şiddeti, taviz verildikçe bireyin hayatında örseleyici yaşantılara dönüşüyor. Bu sebeple güvenli ve sağlıklı ilişki hakkında farkındalığımızı arttırıp şiddete dur demeliyiz. Güvenli ilişki içinde saygı, bağımsızlık, güven, sevgi, kişisel alan, öz saygı, öz güven, destek, anlayış, ortak karar, açık iletişim, sınır, sorumluluk, eşitlik barındırırken; şiddet içeren güvensiz ilişkilerde kontrol, baskı üst düzey yaşanıyor eşitlik ve sevgiden mahrum sürdürülüyor. Şiddet içeren bir ilişkide olduğunuzu hissediyorsanız; derin bir nefes alın işte bu farkındalık şiddeti önlemenin ilk adımı.


Peki şimdi ne yapacağız?
Flört şiddetine maruz kaldığınızı, partneriniz tarafından mağdur edildiğinizi fark ettiğinizde öncelikle sınırları yeniden çizmek, zarar görmemek, sağlıklı iletişimi sağlayabilmek, kendini affetme ve öz saygımızı yitirmeden ilerleyebilmek biraz zor olabilir ama sabırlı olmalıyız. Bu süreçte bir psikolojik danışmandan uzmanca yardım almak ve yavaş adımlarla ilerlemek, süreci iyi değerlendirmek, güvenli alanımızı oluşturmak oldukça önemli.


Her zaman şiddeti yaşayan değil bazen de tanık rolünü üstlenebiliriz, hayatta. Bu durumda ne yapacağız? Flört şiddeti mağduru bireyi, yargılamadan dinleyip destekleyici mesajlar vermeliyiz. “Seven insan kıskanır.” , “Bir defadan bir şey olmaz.”, “Evlenince düzelir.” gibi yanlış inanışlara kapılmamalı ve flört şiddetine tanık olduğumuz durumlarda bu cümleleri kurarak dilimizle şiddeti normalleştirip desteklememeliyiz. Yardımcı olamayacağımızı düşünüyorsak yardım alabileceği kişi, kurum ya da kuruluşlara yönlendirmeliyiz.
Şiddetin olmadığı, güvenli bir ilişki yaşamak mümkün. Bağımsızlığımızı koruduğumuz, karşılıklı saygının olduğu eşit bir ilişki yaşamak hepimizin hakkı. Sınırlarımızı net bir şekilde çizerek kendimiz olma özgürlüğümüzü doyasıya yaşamalıyız. Şiddeti ancak ve ancak farkındalık yenebilir.

Farkındayız, mücadele ediyoruz ta ki son bulana kadar.

5 yorum

  • Çok akıcı ve sade bir dille yazılmış toplumuzun bu kanayan yarasına bakış açınızı çok beğendim.Farkındalıkların artmasında bu yazınız etkili olacağınızı düşünüyorum..

    Beğen

    • Gülsüm Turay

      Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Farkındalığımızı arttıracağımız bir başka yazıda görüşmek üzere.

      Beğen

  • Merhaba 11 yaşında oğlumu bilgisayarın başından kaldıramıyorum lütfen bu konularda bize ışık tutacak makaleler bekliyorum

    Beğen

  • Gülsüm Turay

    Tabi ki ben ve ekip arkadaşlarımın ilerleyen yazılarda teknoloji bağımlılığına değineceğinden eminim, sevgiler.

    Beğen

  • ltf bu yazılardan daha çok yazın gerçekten çok ihtiyacım var 😦

    Beğen

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.